Преглеждат безплатно за рак на гърдата
Преглеждат безплатно за рак на гърдата / dariknews.archive

За поредна година Плевен е един от градовете, включени в националната кампанията „От любов към живота". Кампанията дава възможност на жени на възраст между 30 и 49 години, да се прегледат безплатно за рак на гърдата.

С предимство са представителките на нежния пол в неравностойно положение от групите многодетни майки, дългосрочно безработни жени, регистрирани в бюрото по труда, жени от малцинствени етнически групи, жени с увреждания.

За Плевен записванията за преглед ще стават чрез център „Отворена врата" до 15 март на телефон - 064/ 846 713.

Близо 1,4 млнлева са дарени за 13 години в рамките на кампанията „От любов към живота". Осъществени са над 30 000 безплатни профилактични и диагностични прегледи на жени в цялата страна, закупена е апаратура за превенция на рака на гърдата, сред която мобилен мамограф и ехограф, както и ехографска апаратура за 7 болници в страната.

Броят на заболелите у нас е над 48 000, а всяка година регистърът се допълва с близо 4000 нови случая. Усилията на кампанията са насочени изцяло в посока профилактика на българката, защото ракът на гърдата е 100 % лечим, ако бъде открит навреме.