Преглеждат безплатно 6000 души в Плевенско с цел превенция на рака
Преглеждат безплатно 6000 души в Плевенско с цел превенция на рака / archive.dariknews

Близо 6 000 души в Плевенска област ще получат покани за безплатни прегледи по проекта на здравното министерство "СПРИ и се прегледай".
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз и е с продължителност 55 месеца - 21 май 2009 г.- 21.12.2013 г.

Общата цел на проекта е подобряване трудоспособността, повишаване продължителността на активния трудов живот на населението и поддържане на здрава работна сила, оптимизиране на здравните и социални разходи чрез увеличаване на относителния дял на откритите и насочени за лечение в предклиничен и ранен стадий на заболелите от рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените и колоректален карцином при двата пола.

Координаторът на проекта за плевенския регион д-р Ирина Джикова от РЗИ-Плевен обясни, че инициативата е национална и основната й цел е ранна диагностика на онкологични заболявания.

„Хората не бива да се страхуват от прегледите, става въпрос за превенция и откриване на предклиничен и ранен стадий на евентуалните заболявания, които се лекуват. Много по-добре е човек да отиде и да се прегледа профилактично и да се увери, че е здрав, отколкото да започне лечение при вече изявени симптоми", обясни д-р Джикова и уточни, че хората, до които са разпратени поканите, са подбрани на случаен принцип, а в самата покана има специален пациентски код, който се въвежда в електронната система за отчитане на данните от прегледите. Получилите такова известие нямат право да преотстъпват на други хора правото на скринингови прегледи.

Д-р Джикова обясни, че за рак на маточната шийка, целева група за преглед са жени на възраст от 25 до 60 години, за рака на млечната жлеза /мамографски преглед/ - жени от 50 до 69-годишна възраст, а за скрининг на рака на дебелото и правото черво, чрез анализ за скрита кръв във фекалиите - жени и мъже, навършили 50 години.

В Плевен, изследванията ще се правят в две лечебни заведения - МБАЛ „Св. Панталеймон" и ДКЦ II, като прегледите трябва да бъдат направени до края на месец юли.