/ iStock/Getty Images
Общинският съвет в Плевен отне 70 хиляди лева от субсидията за дейността на Драматично-кукления театър „Иван Радоев", предава БНР.

Този факт предизвика огромна вълна от недоволство и стана причина за извънредно заседание на Обществения експертен съвет по култура в града. В него влизат представители на всички гилдии в града, експерти в различни сфери на духовния живот.

Кметът Георг Спартански: Бюджет 2020 на Община Плевен е честен и прозрачен

Предложението да се отнемат 70 хиляди лева от субсидията за дейност на театъра е на д-р Йордан Георгиев, председател на групата на ГЕРБ. Георгиев го отправи на последната сесия на Общинския съвет, когато за втори път се обсъждаше бюджета.

Въпросът не е обсъждан предварително в постоянната комисия по култура, нито по време на общественото обсъждане. Мотивът - необходими са средства за малките населени места, без да се посочва точно за какво.

Двете най-големи групи - на ГЕРБ и БСП, гласуваха "за". Подкрепиха ги от ВМРО и БДЦ. ДПС, АБВ и местната коалиция „Демократична България - обединение“ гласуваха против.

Средства за укрепване на две свлачища получава Община Плевен от държавата

"Защото смятам, че тази институция със сигурност може да работи много по-добре, отколкото е в самия момент. Даваме едни пари без никакъв коментар", изтъкна д-р Йордан Георгиев, председател на групата на ГЕРБ.

БСП преосмисли позицията си. "Ще подкрепим това предложение за възстановяване на 70 хиляди лева за Драматично-кукления театър „Иван Радоев“, съобщи Свилен Атанасов, председател на групата на общинските съветници на БСП в Плевен.

Преди месеци беше отбелязана 100-годишнината от създаването на професионална трупа в града. "В бедните години, когато се раждаше демокрацията, при 1/4 бюджет от настоящия, община Плевен е решила да подпомогне културния си институт.

Тогава е бил Драматичен театър с 195 хиляди лева. Защо сега в новото хилядолетие, защо в днешно време, при 4 пъти увеличен бюджет на общината, на нас ни отнемат това, което сме имали", пита директорът на театъра Васил Василев.

Огорчение изразиха и представителите на всички видове изкуства, обединени в искането си парите за култура да бъдат запазени в новия бюджет.  Експертният съвет излезе с позиция, която ще изпратят до всички партийни лидери в София - за сваляне на доверието от постоянната комисия по култура и от председателя Петя Василева. Тепърва ще се вземе решение за общинския бюджет.

Плевен въвежда електронна система за таксуване в обществения транспорт

"Това е една трайна тенденция в поведението и на предходният общински съвет, и на настоящия в лицето на почти едни и същи хора. Това мислене, това "квадратно" мислене за необходимостта или за липсата на необходимост от култура, води до това хора, които не са влизали в театър, които заявяват, че не знаят кой е и нямат честта да познават директора на театъра, да взимат решения", коментира кметът на Плевен Георг Спартански. 

"Този театър е с отлични показатели, и финансови, и качествени. Не го казвам аз, казват го статистиките на  Министерството на културата", допълни Спартански.
БНР