Обучават специалисти за здравословното хранене на децата
Обучават специалисти за здравословното хранене на децата / DarikNews.bg, архив

Обучителни семинари за подпомагане на специалистите при прилагане и изпълнение на Наредба 6 за здравословното хранене на децата от 3 до 7 години организира Регионалната здравна инспекция в Плевен. В обучението ще се включат представители на общинските администрации, директорите на детските и учебните заведения с подготвителни групи при целодневна организация на предучилищна подготовка, технолозите по хранене и медицинските специалисти. Обучителните семинари ще се проведат във всички общини на област Плевен в периода от 20 септември до 13 октомври.

Сред новите изисквания, регламентирани в Наредба 6 за здравословното хранене на малчуганите, е менюто им да не включва пържена храна повече от веднъж седмично. От основните хранения ще отпаднат колбасите, а за междинните хранения ще бъдат осигурявани плодове. Месото, което децата консумират, трябва да е с ниско съдържание на мазнини и сол. Два пъти седмично в менюто ще присъстват бобови храни, а поне веднъж - риба. Ще бъде забранено ползването храни с растителни мазнини, ще се ограничи и консумацията на захарни изделия.

Българската агенция по безопасност на храните започна вече масирани проверки на кухненските блокове в детски ясли, детски градини, детски кухни и обекти за хранене на деца на територията на начални училища на територията на цялата страна. Ще бъдат проверявани и доставените и приготвените храни, плодове, зеленчуци и напитки, както и документите към тях, правилното поставяне на етикетите, качество и годност, правилно съхранение.

Масираните проверки ще продължат до 14 октомври, а след детските заведения за хранене ще бъдат проверявани и по официалния контрол, който извършва Българска агенция по безопасност на храните.