Норвежката литературна сензация Хелга Флатлан ще гостува в Ловеч
Норвежката литературна сензация Хелга Флатлан ще гостува в Ловеч / helga.flatman

Младата скандинавска звезда Хелга Флатлан - едно от горещите нови имена в съвременната европейска проза, пристига в България за премиерата на най-успешния си роман досега - „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва", в превод на български и издание на ИК "Персей". След събитието в София писателката ще се срещне с читателите в Ловеч на 8 юли (сряда) в Клуба на дейците на културата от 17.30 ч. Тя е твърде млада, само на 30, но е невероятно талантлива и вече е спечелила едни от най-големите литературни награди в родината си. Критиката й предрича световна кариера и вещае, че тя определено е автор, който ще четем и в бъдеще.

Още като студентка по норвежка филология Хелга Флатлан прави силно впечатление с първата си поява на литературната сцена. А когато през 2010 г. излиза дебютният й роман „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва", критиката е във възторг. Хелга пише романа си на езика на младите хора, като описва пречките пред това да изразят себе си. Тази книга е за неосъществения им бунт. За посърналата любов, която се губи като слънцето по зимното северно небе.

Историята е разказана от четири гледни точки - две са на възмъжаващите младежи, чиято трагедия се разкрива постепенно пред нас, третата е на майката на един от тях, а четвъртата е на съседа, пред очите на който се разгръща тази история. Тя е за съдбите на четирима приятели, но и за всички около тях. Идиличното норвежко селище ще се превърне в сцена на плаха любов, тайна саможертва, неизказани мечти, мъчителни разочарования. Затова Таряй, Трюгве, Кристиан и Бьорн бягат на единственото място, което смятат, че може да ги научи да живеят истински - армията. Но дали тази тяхна стъпка няма да се превърне в последна, а животът им - в трагедия?

„Остани, ако можеш. Замини, ако трябва" е роман за съзряването, за скъсването на пъпната връв с детството, за напускането на света на сигурността и за болката, от която никой не е застрахован. Хелга Флатлан ни води през съдбите на героите си по неочаквано нежен и интригуващ начин. Постепенно превръща романа си от история за съзряването в книга за изборите, които правим. И за последствията, които неминуемо трябва да понесем.

Според критиката „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва" е истински зрял дебют. Той подсказва голям литературен талант, пише пресата в Норвегия, като отбелязва, че младата авторка е създала и правдива картина на цялото общество