/ iStock/Getty Images
Лозарите от област Плевен ще излязат на протест този петък (25 февруари), като готвят блокада на главния път София - Русе, съобщи за БТА Албена Симеонова, член на Националното сдружение на българските лозари и производител от Плевенско. 

От Сдружението са изпратили писмо до министъра на земеделието, в което са поставени множество актуални въпроси и казуси за решаване в сектор лозарство, като са посочили, че, ако до 23 февруари не се получи отговор с конкретни действия, ще започне общонационален протест в цялата страна.

"Лозарите са най-пренебрегнатите от земеделските производители, няма национални доплащания за нас и всичко, което получаваме, е 27 лева на дка", коментира Симеонова. Тя добави, че лозарите са поискали от земеделското министерство финансова подкрепа. "В Министерство на земеделието срещаме разбиране, но не и от страна на финансовото министерство", добави Симеонова.

По думите й цените на гроздето и на виното не са се променили у нас, за разлика от тези на плодовете и зеленчуците, консумативите обаче скачат, разходите за работна ръка се увеличават. "Розопроизводството и лозарството са националното лице на България", подчерта Албена Симеонова.

Протестът на лозарите от Плевенска област е планиран да се проведе на 25 февруари, петък, от 08:30 до 10:30 часа на детелината край Плевен в посока Долни Дъбник.
БТА