Режимът на водата остава
За да има достатъчно вода в Плевен, са необходими минимум 250 литра в секунда от водоснабдителна група "Черни Осъм".

В момента идват едва около 90 литра в секунда. От тях половината се заделят за седемте села от община Плевен, които се захранват основно от "Черни Осъм". За града остават едва 45 литра в секунда, което е в пъти под минимума за нормално водоснабдяване.

Воден режим в Плевен и 10 села в района до 30 ноември

Това съобщиха от "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) ЕООД в Плевен по повод наложения от няколко дни режим на водата в града и десет села в Общината.

"Имаме уверението на ръководството на ВиК-Ловеч, че при първа възможност ще се завиши подаваната вода за Плевен, за да може да се облекчи ситуацията с водоснабдяването през деня. Ловеч обаче, също е на режим, а нивото на реките и там е под критичния минимум.

От там припомнят, че и местните водоизточници от водоснабдителни групи "Биволаре", "Крушовица" и "Долна Митрополия" също са с драстично намалял дебит. 

"Винаги сме разчитали от тях да се компенсират недостигащите водни количества от "Черни Осъм". В този момент това не е възможно", добавят от ВиК.

Припомняме, че водният режим в града и част от селата в общината се въведе от 7 октомври до 30 ноември. Водата се спира през деня от 13:00 до 17:00 часа и нощем от 23:00 до 05:00 часа.

Целта е в часовете, когато водата е спряна, да се акумулират водни количества, с които да се осигури постоянно водоподаване на всички потребители. Часовете на спиране и пускане на водата подлежат на промени, спрямо ситуацията.
Елина Кюркчиева, БТА