/ iStock/Getty Images
Въведени са мерки за ограничаване потреблението на питейна вода в селища от община Плевен.

Със заповед на кмета Георг Спартански от днес е в сила забрана за ползване на питейна вода за пълнене на басейни, напояване, поливане, миене на тротоари и моторни превозни средства в село Къртожабене. Това съобщават от пресцентъра на общинската администрация.

Мярката се предприема във връзка с констатиран недостиг на питейна вода за битови нужди на територията на кметството в резултат на увеличената консумация през летния сезон.

Две села в Плевенско са на воден режим

Недостиг на питейна вода изпитват също така в селата Пелишат и Мечка, както и в град Славяново, където кметовете със свои заповеди са въвели мерки.

Заради недостиг на вода "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) ЕООД – Плевен с режим са четири селища в областта – град Славяново, селата Горна Митрополия, Пелишат и Муселиево. Причините са драстично намалелият дебит на водоизточниците, ползването на питейна вода не по предназначение, както и трайният недостиг на вода, особено по високите части на селищата. При промяна на ситуацията, режимът може да бъде променян или отменен, добавят от ВиК-Плевен.