kitaj
kitaj / obshtina lovech
От Китай се завърна младши експерт рекламно-туристически дейности в община Ловеч Станислав Стойчев, който изкара двуседмичен стаж в Китай, съобщават от пресцентъра на администрацията.
Той участва в обучителен семинар в гр. Хайкоу, провинция Хайнан, в рамките на българо-китайска програма за обучение на кадри. Обучението е по линия на Министерството на туризма, което през 2017 г. кандидатства и беше официално одобрено от Министерството на търговията на Китай.
Семинарът е предназначен за представители на туристическия сектор и се провежда със съдействието на департамент „Търговия“ на провинция Хайнан и университет „Хайнан“. Сред темите на обучение бяха развитие на китайския туризъм, туристически маркетинг, екотуризъм и др. 
„Посещението се състоеше от лекции и посещения на туристически обекти. Лекциите обхващаха теми като запознаване с Китай, селски туризъм, новите технологии в туризма (смарт-туризъм), мениджмънт и развитие на туристически обекти, развитие на таланти и пр. Посещенията бяха в градовете Шанхай, Суджоу (китайската Венеция), остров Хайнан, който е туристически център на Китай. Там посетихме два града – Хайкоу и Саня. На острова прави впечатление, че близо 90% от туристите са китайци – развит е вътрешният туризъм. Срещнахме и руснаци, в някои заведения се говори на руски. Групата беше от 23-ма българи от различни градове и сфери, представители на туристически организации, университети, общини, агенции. Ако ще идват китайски групи в България, трябва да се съобразим с техните обичаи и традиции”, разказва Станислав Стойчев.
Всички разходи, свързани със семинара, са били поети от Министерството на търговията на Китай.