/ БТА
Д-р Иван Малкодански е избран за председател на Общинския съвет (ОбС) в Плевен.

Той получи 28 гласа в подкрепа на кандидатурата му, издигната от общинските съветници от партия ГЕРБ. Изборът бе таен с интегрална бюлетина и в него своя вот дадоха 38 общински съветници, които присъстваха на сесията.

БТА

Другият кандидат за поста бе Генадий Гешев от местна коалиция "Българска нова демокрация (СДС)", за който са гласували трима. При днешния избор имаше и седем недействителни бюлетини, пуснати в урната. 

Кметът на община Плевен и общинските съветници встъпиха в длъжност (СНИМКИ)

Много работа ни очаква. На първо време ще работим по най-неотложните проблеми, каза пред журналисти д-р Малкодански. Той подчерта, че с личен диалог ще се стреми да постигне баланс и компромис в Общинския съвет.

"Доброто предстои, започваме усилена работа за благото и в името на Плевен", категоричен бе председателят на ОбС. Преди процедурата по избор на председател, клетва положи за общински съветник Генадий Гешев, който отсъства на първата тържествена сесия.

БТА

На днешното заседание трябва да бъде избрана комисия, която да изработи и представи за гласуване правилник за работа на Общинския съвет в предстоящия мандат. 

Общинският съвет на Плевен за мандат 2023-2027 г. избра своя председател при втори опит. На 10 ноември, когато се състоя тържествената сесия, общинските съветници не успяха да изберат председател.

Тогава кандидатурите бяха пет - Иван Малкодански (ГЕРБ), Генади Тодоров ( Коалиция "БСП за България", Николай Маринов (партия "Бъдеще за родината" ), Наталия Цанева (коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България") и Тихомир Стойков (партия "Възраждане"). Нито един от предложените кандидати не събра необходимите поне 21 гласа при гласуването. В урната имаше и шест недействителни бюлетини. 
Елина Кюркчиева, БТА