Цецка Цачева откри паметник на Ботев в Брестовец
Цецка Цачева откри паметник на Ботев в Брестовец / dariknews.bg

На 16 февруари в село Брестовец се състоя тържество, посветено на Националния празник 3 март и годишнината от Освобождението на България.
Кметът на Брестовец се обърна към председателя на българския парламент Цецка Цачева, която беше гост на събитието с думите: „За нас е чест, че уважихте с присъствието си това паметно събитие и съм горд, че заедно ще се поклоним пред героите на България, които ни оставиха най-великия урок по мъжество, дълг, чест и служба на народа си".

Цецка Цачева откри паметник на Ботев в Брестовец
netinfo

„Не се поколебах да приема поканата на кмета на Брестовец за днешните мероприятия, посветени на 135 годишнината от Освобождението на България от турско робство още повече, че тук се чувствам като у дома си сред своите земляци", каза Цецка Цачева.
„За мен като председател на Народното събрание е привилегия да бъда патрон на мероприятията от целия национален календар по случай тази годишнина и още по-приятно и вълнуващо е, че този календар започна от датата 10-ти декември - от Плевен, така както, свободата на България започва от Плевен".

Цецка Цачева откри паметник на Ботев в Брестовец
netinfo

„Днес сме отново заедно, само на няколко километра от мястото на онези епични боеве, които дават възможност на Руската армия да стигне до София и да обърне хода на войната, но какво е днес в забързания делник да спрем за малко, да се огледаме и да се съберем заедно на едно място, в което откриваме паметник на Ботев", каза Цецка Цачева, минути преди откриването на паметника на великия поет-революционер в Брестовец.

Цецка Цачева откри паметник на Ботев в Брестовец
netinfo

Председателят на Народното събрание сподели, че за Ботев е казано сигурно всичко - историците го определят като велик революционер и воевода, критиците, като блестящ публицист и поет, неговите съвременници и наследници като „дал мярата ни за национално самочувствие и достойнство" - думи, които Ботев безспорно заслужава. „Но има нещо много по - истинско и човечно и то е, че Ботев днес ни единява, защото без плеядата възрожденци от ранга на Ботев, нямаше да бъде възможна руско-турската бойна, България нямаше да бъде забелязана от световните дипломатически агенции, не би имало онзи патриотичен подем и родолюбиво присъствие", каза председателят на Народното събрание като пожела по-добри дни, достойно отпразнуване на светлата годишнина „И да продължим напред - докато го има българския род и България".

Свещеник отслужи водосвет, след което с падане на колене беше почетена паметта на загиналите за Освобождението на България.

 

Цецка Цачева откри паметник на Ботев в Брестовец
netinfo

Деца от детска градина „Лилия" в Брестовец поздравиха гостите със специално подготвена програма от стихотворения и песни.

Цецка Цачева откри паметник на Ботев в Брестовец
netinfo

В програмата беше разиграна и възстановка на тема "Полеви лазарет-село Брестовец", в която членовете на клуб "Традиция" пресъздадоха схватка между руските войници, които след тежки сражения успяватда спрат атаката на турската войска при редута край Брестовец, където е бил разположен и лазарет.

Цецка Цачева откри паметник на Ботев в Брестовец
netinfo

Празничен концерт изнесоха Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев" - Плевен, както и самодейни състави от Брестовец.