Води се разследване за трудовата злополука, при която загинаха двама работници по време на изкопни дейности в Перник. За това съобщиха от Окръжна прокуратура–Перник.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление – причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност. 

Трагедията с двама работници в Перник: Срутилият се изкоп не е бил укрепен

Припомняме, че фаталният инцидент се случи на 28.11.2022 г. Около 14.30 ч. е постъпил сигнал на телефон 112 за злополука при извършване на изкопни дейности в района на квартал „Хумни дол“ в гр. Перник. Пристигналият на място екип на спешна медицинска помощ е констатирал смъртта на двама работници. Други двама бяха ранени.

Незабавно е бил извършен оглед на местопроизшествие и са били иззети веществени доказателства. Предстои внасяне на протокол за одобрението им от съда. Разпитани са свидетели.

Работници загинаха, затрупани при изкопни дейности в Перник

Назначено е изготвяне на съдебномедицински експертизи на пострадалите. Изискани са документи от дружеството изпълнител на изкопните работи. Възложени са оперативни действия за установяване на всички свидетели, относими към разкриването на деянието, и провеждане на разпити с тях.

Предстои назначаване на техническа експертиза относно спазване на изискванията за безопасност при извършване на изкопните работи.

Разследването се извършва от следователи в Окръжен следствен отдел на Окръжна прокуратура–Перник.
Прокуратура на Република България