Второ денонощие продължава издирването на 12-годишния Александър, който изчезна в района на Перник. В мащабната операция участват полиция и жандармерия, отряди на Планинската спасителна служба, представители на столичното аварийно-спасително звено, както и доброволци. 

Районът вече е претърсван с термокамери и облитан от дронове и хеликоптер. 

Действията са започнали веднага, след като на 11 ноември, петък, към 17:05 часа бащата на детето подал сигнал за изчезването му на телефон 112. Двамата са били на разходка в планинския район „Голо Бърдо“, когато Александър се скрива от погледа на родителя си.

Изчезналият Александър е висок около 1,50 м. Облечен е със сива връхна дреха, тъмносини дънки и носи розова играчка. Детето е с тежка форма на аутизъм.

Телефон за връзка с дежурната част на полицията в Перник 076/676370

Заради изчезването на момчето от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР са активирали системата AMBER Alert, чрез която са уведомени всички потребители на Фейсбук и Инстаграм в радиус от 200 километра от мястото на изчезването му.

На няколко пъти през вчерашния ден се появяваха сигнали, че момчето е забелязано в различни райони около града, но всички те се оказваха фалшиви. А окръжната прокуратура в Перник образува досъдебно производство за отвличане.

Няма причина да изчезне от вкъщи. Това каза в събота лелята на 12-годишния Александър от Перник, който е в неизвестност. Тя призна, че и преди се е губел за кратко.

Образувано е досъдебно производство за отвличане на Александър от Перник

„Да, случвало се е да се губи, но на кратки разстояния и сме го намирали без полиция”, каза тя пред NOVA.

Издирват 8-годишно момче с аутизъм, изчезнало в Перник

„Понякога прави детски забежки, направил го е неволно, няма причина. В стремеж да си поиграе го е направил. Няма причина да изчезне от вкъщи”, каза лелята.

Александър можел сам да се прибере от центъра на Перник до дома си.

 
NOVA, БТА