/ iStock/Getty Images
От днес, 15 март, билетът за градски транспорт в Перник е по-скъп с 50 процента, съобщи Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи (КАП).

Еднопосочният превоз в градската мрежа ще струва 1.50 лв. на перничани. В междуселищния транспорт поскъпването ще бъде  средно 30 процента, а по линията Перник - София билетите скачат от 3.00 лв. на 3.60 лв.

Според Милтенова процесът е разбираем при непрекъснато покачващите се цени на горивото. В момента цената на метана е с 200 процента по-висока спрямо 2019 г., на дизела вече е около 3 лв., очаква се скоро да надхвърли тази стойност, каза председателят на КАП. Като следствие са поскъпнали всички консумативи като гуми, смазочни материали, резервни части, поддръжка, застраховки и т.н. 

Милтенова уверява, че браншът все още не може да се възстанови от пандемията, понеже пътникопотокът засега е малък.

По думите й допълнително отрицателно влияние оказват и нерегламентираните превози. Увеличената цена към крайния потребител е и следствие на липсата на финансиране от страна на държавата, смята още Милтенова. Тя уверява, че превозвачите се стараят увеличението да бъде поносимо за населението.

Поскъпването  е първото от пет години насам.
БТА