Милко Михалков и Веселин Георгиев бяха удостоени със званието "почетен гражданин" на Перник, съобщиха от Общината.

Това стана на тържествена сесия на Общинския съвет, която се проведе в сградата на Минната дирекция. След единодушното гласуване те получиха почетните знаци на Перник и
заявиха, че наградата е признание за целия и екип и стотиците доброволци, които в продължение на девет дни търсиха малкия Сашко.

Община Перник

Зам.-кметът Стефан Кръстев поздрави общинските съветници и новите почетни граждани по повод Деня на града. „Казват, че да спасиш един детски живот, е като да спасиш целия свят.

Сашко от Перник с авторска изложба, рисува планини и ангели (ВИДЕО)

Това е кауза лична, обществена, общочовешка. С нея живяхме, страдахме и се борихме цели девет дни, преди една година“, каза в обръщението от името на инж. Мирослав Стоицев - за кмет на община Перник, зам.-кметът Стефан Кръстев.

Той добави, че спасението на Сашко е извадило на показ неподозирана обществена енергия. „Милко и Веско спасиха един детски живот. Върнаха усмивките, надеждите, мечтите.

Община Перник

Заслужиха аплодисментите на цяла България. Заслужиха нашия поклон. А бащинските сълзи от радост бяха най-големия подарък за тях“, каза още Кръстев.

Сашко от Перник аплодира своите спасители, докато ги награждаваха

В своето поздравление председателят на Общинския съвет Денислав Захариев припомни, че само преди година едно дете обедини хиляди доброволци, служители на МВР, колеги от Столична община, планински спасители, БЧК и много други организации.

Община Перник

„Девет дни надеждата не напусна нито един от тях. Всички виждахме надеждата и куража, че докато не го намерим, няма да спрем. Перник показа на цяла България как трябва да живеем -обединени, солидарни като едно истинско общество“, добави Захариев.

Областният управител Людмил Веселинов поздрави новите почетни граждани и пожела перничани винаги да бъдат обединени и да допринасят за развитието на града.