/ ThinkStock/Getty Images
От болницата все още не казват причината за смъртта на детето, след като се е родило поне привидно здраво
Родители са внесли сигнал в прокуратурата в Монтана за смъртта на новороденото им дете, съобщава bTV. Бебето е починало само два дни след раждането.

Бебе почина в болницата във Видин, родителите обвиняват лекарите (ВИДЕО)

От болницата все още не казват причината за смъртта на опечаленото семейство.
На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива.

Бременността на майката Изабела е протекла нормално, а неин лекар е бил завеждащият родилното отделение Захари Николов. Когато получава болки, лекуващият ѝ лекар я изпраща в болницата, където я приемат.

Бебе на 8 дни почина в болницата в Пловдив

Лекарите взимат решение за раждане със секцио, защото няма разкритие. Бебето се ражда здраво и жизнено с тегло 3500 грама, 50 см. Лекарите не са казали на майката за наличието на никакви здравословни проблеми, а на втория ден след раждането тя вижда детето си.

"Ръчичката му беше ледено студена и трептеше“, спомня си майката, която попитала лекарите дали това е нормално, а те ѝ отговорили положително. Вечерта детето повърнало в креватчето си, но сестрите не взели мерки да го изправят и да го оригнат", разказва Изабела, а малко по-късно през нощта детето почива. 

„Никой не ни уведомява. Това става между 12:30 и 1:00 часа. Никой не е я е известил (майката), че детето се е влошило и има някакви здравословни проблеми“, казва бащата Петър Цветанов. През нощта са извикани кардиолог и педиатър, защото детето се е влошило.

40-дневно бебе почина от задушаване в Благоевградско

„Как три дена след раждането нашето дете е при здравите деца, а после умира“, питат близките на опечалените родители и искат да разберат защо детето не е било транспортирано в София, след като се е влошило. „Твърде рано е за изявления. Сформирана е комисия, която ще проверява случая, включително и дали има отклонения от медицинските норми. Чакат се резултатите от хистологичната експертиза, която ще стане готова след не по-малко от 20 дни“, казват за случая от МБАЛ „Д-р Стамен Илиев" в Монтана.

Родителите искат да получат справедливост и, ако е допусната лекарска грешка, докторите да бъдат лишени от права, за да не навредят на други деца.
bTV