Щетите от наводненията в община Монтана през юни достигнаха сумата от около 15 милиона лева.

Това съобщи на брифинг кметът на Монтана Златко Живков. "На три пъти през миналия месец в община Монтана беше обявявано извънредно положение, на няколко пъти се налагаше евакуация на хора заради преливащи язовири и излезли от коритата си реки, на много места в града и в селата на общината имаше наводнени къщи, отнесени настилки от улици, разрушени и подкопани мостове и други части от инфраструктурата, залети дворове, потопени във вода ниви и градини със селскостопанска продукция и т.н.

Кметът на Монтана: Когато не се дават пари за превенция на язовири, се дават двойно повече за щети от наводнения

В някои села имаше разливи на 400 метра от коритото на река Шугла", припомни Живков. Кметът на Монтана съобщи, че в последните години общината на няколко пъти е искала суми от държавата за превенция на наводнения чрез Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към правителството, но не е получила нищо.

Ставаше въпрос за около 2 милиона лева, с които да се почистят речни корита, отводнителни канали, преливници и изпускатели на язовири и т.н., но не получихме нищо. Той коментира, че когато не се дават пари за превенция, често става така, че след това трябва да се дадат повече пари за възстановяване на щети.

"В момента община Монтана продължава описването на щетите и постоянно изпраща докладни записки до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет. Със собствени средства общината почиства три отводнителни канала в Монтана и речни корита край различни села", уточни кметът.
Цветомир Цветков, БТА