/ БТА
Днес граждани, рибари и природозащитници в Монтана са излезли на справедлив протест срещу действията на министъра на икономиката и индустрията Стоянов. Става дума за изграждане на фотоволтаичен парк върху водите на язовир Огоста. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във Facebook, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Още на 23 декември миналата година, от трибуната на парламента обявих действията на министър Стоянов за опасни, противозаконни и в разрез с националния интерес на България. Тогава поех публично ангажимент да сигнализирам правоохранителните органи. Направихме го. Парламентарната група на “БСП за България“ подаде сигнала", пише още Нинова.

Нинова: Министърът на икономиката е заплаха за националната сигурност

Нинова също така "поздравява всички, които милеят за българската природа, за безопасността на хората и за националната сигурност и днес изразиха позицията си".

"Вярвам, че всички ще направим необходимото да спрем абсурдните действия на Стоянов преди да стане късно", завършва Нинова.



Около 500 ловци, риболовци и граждани на Монтана блокираха между 10:00 и 11:00 часа днес главния международен път Е-79 при входа на Монтана от София и Враца в знак на протест срещу инвестиционните намерения за изграждане на плаващ соларен парк върху язовир „Огоста“.

Протестиращите издигнаха лозунги „Язовир Огоста е земния рай“, „10 000 рибари или 10 000 соларни панела“, „Язовир Огоста не е хвостохранилище“, „Язовир Огоста е Балатон на Балканите“ и т.н.

За БТА Валери Спасов от сдружение „Рибар“ – Монтана заяви, че хората са притеснени от намерението язовир „Огоста“ да бъде покрит със соларни панели, тъй като това ще доведе до намаление на популацията на рибата, промяна на климата в Монтана и околността, унищожение на местообитанията на водолюбивите птици, ще ограничи възможностите за почивка по брега на язовира и т.н. Спорен него нищо не се казва за това каква ще бъде ползата за местните хора от този плуващ фотоволтаичен парк, а само се изтъква доводът, че външният инвеститор ще даде 30 милиона за ремонт на стената на язовира.

Протестиращите смятат, че ремонтът трябва да бъде извършен от българската държава, а не от фирма от чужбина и той не може да се използва като разменна монета за сметка на унищожаване на екосистемата на язовира.

Полицаите от Областната дирекция на МВР в Монтана охраняваха протеста и той протече мирно и без инциденти. Движението по главния път беше отбито по обходни маршрути още при Враца на други места и опашката от чакащи коли не беше прекалено голяма.