Заболеваемостта в Ловешка област от COVID-19 намалява, но не и смъртността.

Детското отделение на ловешката болница е под карантина

Според данните на Регионалната здравна инспекция в Ловеч регистрираната 14-дневна заболеваемост е 558 на 100 хиляди население, при 705 за предходната седмица. Само за последното денонощие обаче са починали седем пациенти.

И.д. директор на РЗИ д-р Росица Милчева заяви, че в периода от 15-и до 21 ноември са починали 18 пациенти, а предходната седмица са били 13. Тя обясни обаче, че петима от починалите миналата седмица са от областта, но са лекувани в лечебни заведения извън нея.

Управителят на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян д-р Цветомила Дудевска обясни, че високата смъртност е в резултат на големия брой заболели и хоспитализирани преди две седмици в Ловешка област.

"Наблюдавахме преди две седмици сто процента запълнени легла с пациенти в много тежко състояние. От тази седмица намалява заболеваемостта, но смъртните случаи са повече от предходния месец", заяви д-р Дудевска.

Болницата в Ловеч е с ново ръководство

Тя добави, че пациентите пристигат в болницата в увредено общо състояние, някои - в много тежко, закъснели, с ниски сатурации. "В рамките на първата седмица даваме прогнозата за развитието на заболяването, влошаването настъпва приблизително на петия ден от хоспитализацията. В този случай смъртните изходи се наблюдават в рамките на следващата седмица", каза още лекарят.

За да не се стига до там, д-р Дудевска препоръчва пациентите с придружаващи заболявания, на възраст над 45 години, неваксинирани, които повече от пет дни имат температура над 38 градуса, когато получат и задух, задължително да се консултират с лекар и ако той прецени, да влязат в болнично заведение.

Управителят на болницата посочи още, че в момента от 60 легла са заети 50, като всички пациенти са неваксинирани. Д-р Милчева добави, че ловешката болница все още е с висока натовареност, като три дни е била със сто процента заети легла за интензивни и неусложнени случаи.
БТА