/ archive
Областният управител на Ловеч Виктор Стойчев удължава срока за прехвърляне на имот от бившата казарма от Общината в собственост на държавата до 27 септември.

Причината е заявената проектна и административна готовност на Община Ловеч да кандидатства с предложение за изпълнение на инвестиция по Плана за възстановяване и устойчивост или по програмата „Развитие на регионите“ 2021-2027 за реализация на одобрения проект и влязлото в сила разрешение за строеж за преустройство и обновяване на терена на бившата казарма в Ловеч, както и това, че е отворена към момента процедура по ИСУН и възможността за кандидатстване чрез подаване на концепции за интегрирани териториални инвестиции.

Припомняме, че Стойчев поиска от кмета на Ловеч Корнелия Маринова терен от бившата казарма в Ловеч, представляващ недвижим имот с площ 4382 кв. м, застроен с 13 сгради, да бъде прехвърлен в собственост на държавата в срок до 1 септември тази година.

Причината е неизпълнение на договора, с който имотът се предоставя на общината от държавата за изграждане на централен общоградски парк. Правото на собственост върху имота се прехвърля безвъзмездно на общината с решение на Министерския съвет от октомври 2017 г., а договора областният управител и кметът сключват в началото на декември същата година, със срок на действие пет години. В него е заложена клауза, според която при нереализиране на предвиденото в срок до пет години от придобиването на имота, Общината се задължава да прехвърли собствеността върху него на държавата.

От политическия кабинет на министър-председателя са поискали проверка и становище по изпратено от кмета на Община Ловеч писмо до премиера акад. Николай Денков. Според съобщението на администрацията в писмото си Корнелия Маринова изтъква, че „понастоящем теренът на бившата казарма е приобщен като естествена част от градската среда и се използва за целите, за които е предоставен“.

От извършени огледи на имота обаче е установено, че фактически няма реализиране на предвиденото мероприятие, за което теренът е прехвърлен на Община Ловеч. Не са положени никакви грижи за облагородяване на пространството, което реално се използва за паркинг на служебните автомобили на Общината и не е достъпно за гражданите.

А изложените мотиви в писмото на кмета на Ловеч до министър-председателя за реализиране „при условията на етапност“ не са заложени от законодателя, нито са включени в сключения с областния управител договор за предоставяне на имота.
Даниела Балабанова. БТА