"В Ловешка област 65,57 % от паралелките от първи до четвърти клас ще преминат в присъствена форма на обучение от вторник - 16 ноември", съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Еленко Начев.

"Получени са 7100 теста, които ще стигнат децата да бъдат изследвани три пъти", добави Начев. Причината да влязат в клас от вторник, а не от началото на седмицата, е, че в училищата има изборни секции за вота в неделя.

На училище срещу тест: Как премина първата седмица от новата заповед

Начев посочи, че в клас ще се върнат 1976 ученици в 140 паралелки в шест общини в областта, в които се отчитат над 500 новозаразени с коронавирус на 100 000 души население за 14 дни. Това става след декларирано от над 50 на сто от родителите на учениците съгласие за тестване на децата с неинвазивни тестове.

В общините Летница и Ябланица и в момента се обучават присъствено поради по-ниска заболеваемост. Обучението от разстояние ще продължи в училищата в селата Малиново, Александрово, Глогово, Бабинци, Дебнево, както и в още две учебни заведения - в Ловеч и Луковит.

Там по-малко от 50 % от родителите са дали съгласие за връщане на децата им в класните стаи.
БТА