Джерман
Джерман
Сдружение „Бъдеще за Джерман” започна онлайн петиция „Не на боклукчарника край село Джерман! Да спрем съсипването на природата! Тя е на всички!

Жителите на с. Джерман отново излязоха на протест

Петиция срещу намерението община Дупница да изгради боклукчарник в землището на село Джерман”. Досега са събрани 46 подписа на жители предимно на Дупница и Джерман.

„Призоваваме всички разумни и обичащи природата хора, да ни подкрепят с подписите си, за да спрем безумието на дупнишките управници, което ще доведе до трайно нарушаване на екологичното равновесие в района чрез замърсяване на въздуха, водата и почвата и ще застраши живота и здравето на живущите в околността” посочват организаторите.

Те отново посочват аргументите, които посочват последните години сред тях са, че избраният терен е стръмен, терасиран скат с денивелация 160 м. Намира се в земетръсна и свлачищна зона, с подвижни земни пластове, високи подпочвени води, отстои на 200 м. от река Джерман, на 250 м. от АМ "Струма" и жп. линията София-Атина и на 350 м. от с. Джерман.

Джерманци отново на протест срещу плана за депо на тяхна територия

Теренът се намира и в сервитутната зона на трансграничния газопровод за Гърция. Посочва се още, че направените анализи на инженеро-геоложките, хидро-геоложки и геодинамични условия в района на разглеждания участък ги определят като изключително сложни за изграждане на дълбоки изкопи, дълготрайни съоръжения и осигуряването на дълговременната им устойчивост.

Поради съображения от същите анализи трасето на АМ "Струма", което при първоначален вариант трябваше да премине през този терен, бе изместено с около 3 км. „Ние, жителите на с. Джерман и Южното дупнишко поле смятаме, че правилното решение е построяване на модерен завод за преработка на битови отпадъци на подходящо за целта място. Заявявали сме несъгласието си многократно - с протести, блокиране на международния път за Гърция, подписки и други.

Курбан в Джерман срещу депото за отпадъци

За съжаление до този момент се борим с вятърни мелници в лицето на община Дупница, РИОСВ - Перник и МОСВ, които си прехвърлят топката и продължават с дейностите по стартиране на опасния проект” завършват от сдружение „Бъдеще за Джерман”.

Петицията ше бъде изпратена до Президента, Председателя на Народното събрание, Министър-председателя, Министъра на МОСВ, Омбудсмана на Р България, Комисаря по Околна среда към ЕК и Министъра на околната среда в Гърция.