/ iStock/Getty Images
15-то издание на Международния фолклорен конкурс "Пауталия" ще се състои в Кюстендил от 2 до 4 юли, съобщиха организаторите.

Заявка за участие са подали над 3000 индивидуални изпълнители и формации от различни възрасти. Началото му ще бъде поставено с атрактивно дефиле на участниците.

Обявиха колко е голяма най-едрата череша на празника в Кюстендил

Организатори на събитието са Община Кюстендил и читалище "Братство 1869", със съдействието на читалище "Пробуда 1961". Музикалният форум се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил Петър Паунов.

През годините конкурсът се утвърди като сцена, която дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които показват богатството на своя фолклор.

Целта на фестивала е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи, каза председателят на читалище "Братство" Иван Андонов.

Празникът на черешата в Кюстендил беше официално открит (СНИМКИ)

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерството на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България, по която ще бъдат присъдени по три едногодишни стипендии в категориите - индивидуални изпълнители по народно пеене и индивидуални изпълнители по акордеон, в две възрастови групи - 5-7 и 8-12 клас.

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното изкуство, казаха още организаторите на фестивала.
БТА