/ iStock/Getty Images
Карнавал на пеперудите ще се състои на 3 и 4 юли при водопада при с. Полска Скакавица, община Кюстендил, съобщиха организаторите. Празникът се прави от Регионалното сдружение "Роден край" и Община Кюстендил.

В двора на бившето училище на селото ще има работилница за изработване на пеперудени костюми. Организирани са и занимателни игри с еко-насоченост. Ще има състезателни игри, съревнования по стрелба с лък, народна топка, дърпане на въже. Представена ще бъде и изложба с фотоси на пеперуди в Земенският пролом.

В Кюстендил подготвят кулинарни изненади и игри в Празника на черешата

На 4 юли празникът ще продължи на поляната в местността "Чардака", на река Струма, при село Раждавица. "Неговата насоченост е екологичното придвижване с велосипед. Село Раждавица е честа и любима дестинация във велосипедните маршрути.

Ще се направи демонстрации по поддръжка и малки ремонти на велосипед, смяна и лепене на гума, правила за придвижване, оборудване", разказа председателят на сдружението "Роден край" Борислав Крумов.

Карнавалът на пеперудите има за цел да покаже красотите на природата по нетрадиционен начин и да вдъхне живот на местите селца със затихващи функции, казаха организаторите.

Според тях около Полско-Скакавишкия водопад има над 19 вида риби, стотици растителни видове, характерни само за района, от които десетки защитени. Това е единственото място, където се срещат пет вида лястовици. Мястото е известно и с разнообразието от различни видове пеперуди.
БТА