/ iStock/Getty Images
"От петте нови случая на заразени с коронавирус в Кюстендилска област само един е от община Кюстендил", съобщи на брифинг кметът Петър Паунов.

Трима са настанените за лечение болни от коронавирус в Дупница

Става въпрос за мъж на 81 години, който е бил на химиотерапия в болница "Св.Иван Рилски в София". Това е вторият случай в Кюстендил на заразяване с COVID-19, след престой в това здравно заведение.

Състоянието му е относително стабилно, но е с температура. Към този момент той не е в болница. Броят на хората под карантина в общината в момента е 186, броят на новите, поставени под карантина е 13 човека. Четирима пациенти с коронавирус остават на лечение към момента в здравното заведение.

Тестване за COVID-19 е извършено пък сред работниците в един от цеховете в ТЕЦ "Бобов дол". Причината е регистриран втори случай на заразен служител в дружеството. Колегите му, около 30 души, са поставени под 14-дневна карантина. Резултатите от епидемиологичното изследване сред персонала все още не са излезли.

Две деца са заразени с COVID-19 в Кюстендил

"Във връзка с покачването на температурите и повишаването на популацията на кърлежите, община Кюстендил ще извърши пролетна дезакаризация на тревните площи в Кюстендил", съобщи още Паунов.

Обработката ще бъде извършена от ДДД-Кюстендил ЕООД в качеството на изпълнител на услугата. Обработката ще се състои след 21.00 часа на 27 април. Обработката ще се осъществи с помощта на подвижен многофункционален генератор за влажна дезинсекция от ново поколение, монтиран на високо проходим автомобил, предназначен за мащабни, аерозолни обработки срещу бълхи, кърлежи, ларвицидни форми на комари, дървесни вредители. Карантинния срок е 24 часа.