Областният управител дари кръв
Областният управител дари кръв / Областна управа, Кюстендил

Областният управител инж. Владислав Стойков дари кръв в открития пункт в МБАЛ „Д-р Никола Василиев" град Кюстендил "Смятам, че винаги, когато имаме възможност, трябва да даряваме кръв и всеки един от нас трябва да го направи", призова областният управител, който беше 24-ият кръводарител от започването на акцията в петък. Той призна, че за първи път дарява кръв. В спешната акция в утрешният ден ще се включат и служители от Областна администрация.

Кръводарителската акция започна поради появилият се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О.
В края на миналата седмица Областният управител отправи призив към гражданите на област Кюстендил за кръводаряване.

Всички, които желаят да дарят кръв могат да направят това на следните места:
1.МБАЛ „Д-р Никола Василиев" град Кюстендил:
•· Всеки работен ден от 08.00 до 16.00 часа.
•· Съботи и неделя от 09.00 до 14.00 часа.
2. МБАЛ „Св.Иван Рилски" - общинска болница град Дупница
•· Всеки работен ден от 08.00 до 16.00 часа
•· Събота и неделя от 09.00 до 14.00 часа

От Националния център за трансфузионна хематология напомнят на кръводарителите, че минималния срок между две кръводарявания е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали. При посещение на кръвните центрове те трябва да представят документ за самоличност.
При желание на кръводарители от други населени места от област Кюстендил може да бъде подсигурен изнесен медицински екип при осигурена група от минимум 5 лица кръводарители и осигурено помещение за кръводаряване.
При осигурена група кръводарители от една институция могат да се свържат с кръводарителските центрове, кога да бъде извършена процедурата по кръводаряване.