/ Влади Владимиров
Театралната школа към ОДК-Кюстендил реализира инициативи, за да провокира младите хора, а и не само - да четат. Една от тях бе видео-поздрав, със стихотворението на Пейо Яворов-Две хубави очи.
 

 

Публикувахте от Асен Давидков в Четвъртък, 25 октомври 2018 г.
В националната седмица на четенето, част от младежите, с ръководителят им Ани Кръстева, гостуваха в студиото на Дарик.
 
“Книгата- това е едно прозорче, което ни позволява да летим, да мечтаем, да творим и да се учим на много неща. Забелязах, че когато един млад човек се влюби не може да обясни на себе си- какво е любов? Техният набор от думи е много малък и те не могат да си обяснят чувствата.

Получава се едно кълбо от нерви, което прераства в агресия. Започнахме с децата от театралната школа с по- краткия жанр, прочитахме стихотворения, които опитвахме и да драматизираме. Питат ме за непознатите думи, обясняваме си ги и от там се роди идеята за “Приказки на възглавници”, които сега се провеждат в 2 училища и в рамките на 1 учебна година се прочитат по 120-150 приказки на група и се оказа, че има резултат, споделят ми учителите по български език и литература. Вече се радвам, че книжките в домовете на малките нарастват, давам им съвет да си подарят хубава книга за някой празник.

Ученици от клуб Приказки на възглавници се включиха в Националната седмица на четенето (СНИМКИ)

От всеки един зависи, да отвори книга, която му харесва, може и големите да си прочитат поне по едно стихотворение на седмица”, коментира пред Дарик ръководителят на Театралната школа към ОДК Ани Кръстева.
 
Младежите от школата, които гостуваха в Дарик споделиха опита си с книгите, от Братя Грим и Астрид Линдгрен като деца, до съвременните българските писатели, митовете, като Похитителят на мълнии и автобиографията на Мария Шарапова, днес.
 
“Не съм от хората, които като малки са обичали да четат, напротив ненавиждах ги книгите, в определен период, защото не ми бяха предоставили правилната литература. Много от децата смятат, че не е готино да се чете.

Трябва да се започне от нещо, което ти харесва, за да продължиш да се качваш по стълбичката на четенето, в това число и със задължителната литература от училище. ….Материалът в училище описва проблеми характерни за обществото ни и днес……

Съучениците ни определят като старомодни и се учудват ако четеш книга в училище или по принцип. Докато четеш си обогатяваш речника, почиваш, разтоварваш и се забавляваш….”, казаха пред Дарик младежите от Театралната школа, с ръководител Ани Кръстева.
Дарик- Кюстендил