/ DarikNews.bg
Празничен водосвет за здравето на кюстендилци, по повод празника на града - "Кюстендилска пролет", ще се състои от 11:00 часа на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил.

С него ще започне и честването на традиционния за града празник, който е уникален за страната. По традиция ще се състои и предаването на символите на града от миналогодишната на новоизбраната девойка "Кюстендилска пролет".

Специални гости в програмата на централния площад "Велбъжд" ще бъдат артистите от ансамбъл "Пирин", които ще представят своя нов спектакъл "През девет планини".

Избраха новата „Девойка Кюстендилска пролет“ (СНИМКИ)

Празникът ще продължи на сцена "Базиликата" в лесопарк "Хисарлъка", от 14:00 часа, където по стар обичай избраната за символ на града девойка "Кюстендилска пролет" ще отправи поздрав към своите съграждани по повод настъпването на първия пролетен ден.

За настроението на гостите там ще се погрижат кюстендилските изпълнители Симона Петрова - Мона, Димана Крумова и Кристиян Янкулов. За втора поредна година Община Кюстендил организира цветно изложение, което ще се проведе от 10:00 до 18:00 часа, на площад "Велбъжд". 

Кюстендил отбелязва празника си в деня на пролетното равноденствие - 21 март. В основата на празника лежи култът към слънцето, към минералните извори, към плодородието, здравето и красотата. Християнството приема езическата му основа и го свързва с църковния празник "Св. Четиридесет мъченици".
   
Съвременният вариант на празника датира от 1967 г., когато се избира девойка "Кюстендилска пролет" (Фиданка Николова - първата носителка на короната) и се организира голямо площадно тържество, като година преди това - през 1966 г. по инициатива на треньорките по художествена гимнастика за първи път едно кюстендилско момиче - 14-годишната гимнастичка Теменужка Методиева е облечено като пролетен символ и ритуално е отведено в лесопарк Хисарлъка за посрещането на пролетта, показват проучвания на Държавния архив в Кюстендил. 
  
От 1992 година, с решение на Общинския съвет 21 март - традиционен празник на Кюстендил, е обявен за официален празник на града. В събота - 18 март, 17-годишната Моника Йорданова беше избрана за 56-та девойка "Кюстендилска пролет" на концерт-спектакъл, състоял се на отрито в центъра на Кюстендил.

Подгласнички на момичето - символ на пролетта, станаха Диана Георгиева, на 17 години, и Мирела Славова, на 16 години. Изборът на девойка "Кюстендилска пролет" се свързва със събуждането на  природата, младостта и красотата.

Преходът между старата и новата година се представя всяка година в ритуал, изпълняван от старата и новата девойка "Кюстендилска пролет". Момичетата си разменят короната и символите на града, представящи богатствата на Кюстендилската земя - плодове, вода и пита. 

В деня на празника кюстендилци посрещат пролетта на най-високото място, на хълма Хисарлъка, като се вярва, че там тя ще дойде най-напред, "ще благослови всички и ще тръгне към града".
Елица Иванова, БТА