/ iStock/Getty Images
С атрактивно дефиле на участниците - на 1 юли от 17:00 часа, ще бъде дадено началото на 16-ия международен фолклорен конкурс "Пауталия", който ще се състои от 1 до 3 юли в Кюстендил. Организатори на събитието са Община Кюстендил, читалище "Братство" и читалище "Пробуда".

През годините конкурсът се утвърди като сцена, която дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи, каза председателят на читалище "Братство" Иван Андонов.

Конкурсът е включен в културния календар на Министерство на културата и в програмата за подпомагане на даровити деца в България, по която ще бъдат присъдени по три едногодишни стипендии в категориите индивидуални изпълнители по народно пеене, акордеон и тамбура, във възрастова група 8-12 клас и по 3 целеви финансови подкрепи в същите категории, във възрастова група 5-7 клас.

Срокът за записване на участници изтече на 24 юни. Заявка за участие са подали над 3000 участници – индивидуални изпълнители и формации от различни възрасти от цялата страна, както и от съседна Сърбия, допълни Андонов.

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното изкуство, допълниха организаторите. Тази година участниците ще се изявяват на две сцени - в читалище "Пробуда" и на сцена "Арката", на площад "Велбъжд".
БТА