Емил Димитров предлага нов статут за настанени в социално заведение в село Преколница
Емил Димитров предлага нов статут за настанени в социално заведение в село Преколница / Дарик Кюстендил

16 души от преходното жилище в село Преколница, Кюстендилско са под пълно запрещение от Кюстендилски окръжен съд. Управителят на структурата, който е и психолог, Емил Димитров предлага община Кюстендил да започне процедура за етапно премахване или частично запрещение на част от настанените. Идеята е да се образуват нови дела и да се назначат съответните съдебно-психиатрични експертизи, а съдът да прецени дали е възможно да отпадне пълното запрещение или да се трансформира на частично.

С  настанените в преходното жилище  се работи повече от година и половина, а през 6 месеца  се правят социални оценки. Становището е, че 6 от настанените могат да бъдат настанени в защитено жилище или наблюдавано такова в града.

"В момента те нямат право да пазаруват сами, да разполагат с пари, да гласуват и да излизат навън. За да го правят те трябва да са с нас. Тогава за каква социализация може да се говори. Запрещението от Кюстендилски окръжен съд е постановено преди 10 години, тъй като заради степента на умствена изостаналост, е прието, че са опасни. Смятам, че могат да започнат действия за по-различен статут на жените  ", каза още Емил Димитров.

Служебен настойник на общо 60 -потребители на социални услуги в село Преколница е назначен Митко Василиев, който е директор на Дома за лица с умствена изостаналост. Настанените са с адресна регистрация в населеното място. Най-възрастната е на 84 години.