До Охрид и назад
До Охрид и назад / Иво Кирилов, Дарик радио

"Welcome to Macedonia, the cradle of civilization"/Добре дошли в Македония, люлката на цивилизацията/- това е част от съобщението, което ви изпраща един от мобилните оператори при прекосяването на българо- македонската граница, на път за Охрид. Не се знае дали и Самуил си е мислил това, когато е пътувал към една от българските столици, но вие пък имате около 350 километра да размишлявате върху този SMS. Пътят не бих казал, че е много добър, особено ако се возите с автобус. Е, разбира се има и магистрали от по две платна в едната посока, като на няколко километра трябва да спирате и да плащате така наречената- патарина. Вярно, не е кой знае колко скъпо /около 1-2 лв. за автомобилите и 3-4 лв. за автобусите/, но пък и не се возите по аутобани все пак. По пътя впечатление правят хубавите спретнати дворчета с много цветя и райграс. Разбира се, не трябва да забравяме и големите пилони с огромни македонски знамена. До Скопие ще ви бъдат необходими около 2 часа с автобус, а от там още 4- 5 часа до Охрид. От Скопие до Охрид пък друго прави впечатление, а именно- близо 40 джамии и разветите албански знамена в почти всяко населено място, като в един момент може да се замислите, в коя държава се намирате.....а да в люлката на цивилизацията.

До Охрид и назад
netinfo

Охрид обаче е друга работа, днес той е туристически град от международно значение. Добре запазената стара част на града, средновековната крепост, множеството църкви, манастири и джамии, както и голямото езеро привличат туристи от цяла Европа. Охрид се намира на 700 m надморска височина на източния бряг на Охридското езеро. Разположен е в югозападна част на Република Македония, в близост до границата с Албания.
До Охрид и назад
netinfo

Съчетанието между старинният град и езерото създава приятна емоция и кара човек да се отдаде на една истинска почивка. Според легендата, името на града произлиза от възклицанието „Ох, рид" на цар Самуил при въздействието на градската панорама.
В него и в непосредствена близост са изградени множество православни църкви и манастири.
До Охрид и назад
netinfo

Най-важните сред тях са църквите „Света София" от 9-10 век, където се е помещавала и Българската патриаршия „Свети Климент" от 10 век, „Свети Йоан Канео" от 13 век, „Свети Никола Болнички" от 13 век, „Света Богородица Болничка", „Свети Климент и Пантелеймон" и църквата на „Свети Никола Геракомия".В южната част на града се намира днес и единствената католическа църква в региона. Някои от църквите, като скалната църква „Свети Никола Чудотворец" и „Света Богородица Захумска" са достъпни само с лодка. Трябва да знаете, че за да влезете в някоя от църквите ще трябва да платите такса независимо, че те са работещи, ще Ви струва около 3 лв.

До Охрид и назад
netinfo

Може да посетите разбира се и Робевата къща. Тя е възрожденска къща на българската възрожденска фамилия Робеви и днес тук се помещава Градският музей.

До Охрид и назад
netinfo

Сред забележителностите, които е добре да посетите са Самуиловата крепост, под каквото име днес е известна цитаделата на охридската крепост. Тя се намира на най-високата точка на града. Входът за нея е 30 денара, което е около 1 лв.

До Охрид и назад
netinfo

Като цяло цените в Охрид не са много високи. Ако искате да си наемете стая до самото Охридско езеро ще трябва да платите поне 10 евро на вечер. Всъщност, може да харчите, както денари, евро, така и левове. Единствено в хранителните магазини ще ви трябва от местната валута.

До Охрид и назад
netinfo


Ако наистина искате да си направите една почивка, далеч от морските курорти това е вашето място. Разбира се при повече желание може и да се потопите в Охридското езеро, като за целта не чакайте да има плажна ивица, въпреки че има няколко места, където са обособени плажове. Ако пък не искате да плувате, може да поседнете на някоя кафана на сантиметри от езерото. Дали ще се озовете в люлката на цивилизацията- оставам на вас да прецените!