/ netinfo
Черквата „Св. Успение Богородично” в село Драговищица се нуждае от средства, за да бъде възстановена целостта на сградата. Сградата е напукана почти през цялата си среда, като  пукнатините са огромни. В последните 5 години е забранен достъпа за миряните, тъй като има голяма опасност от срутване.

черква
netinfo

черква
netinfo

„С всяка изминала година пукнатините стават все по- големи. Правихме и подпори, за да не се разцепи черквата. От доста години пиша писма на Светия Синод, но досега само един единствен път бяха отпуснати 4 000 лв., които не стигнаха до никъде.

През 2013 г. получих забрана от община Кюстендил да се служи вътре, заради опасност от срутване. Почнахме да правим молитвите отвън пред храма. Призовавам хората, които имат възможност да се отзоват и да отделят част от своята лепта. Според експерти, основният ремонт на черквата ще излезе около 400 000 евро”, заяви отец Васил.

черква
netinfo

черква
netinfo

Олтарът също е започнал да се отделя от стените, заради отдалечаването на срещуположните стени.

„Този проблем с черквата е от много години. Тя е построена през 1859 г. със средства събрани от местното население. За построяването й е искано разрешение от Цариград, като тя е вкопана в земята. В тази черква са вградени борбеността, инициативността, честта и достойнството на нашите деди и прадеди.

Това ни задължава нас, техните наследници да се борим докрай, да отремонтираме и възстановим тази черква. Срамно е, че по време на Турското робство бедните хора тук са събрали средства и са я възстановили, а сега ние не можем да съберем пари да я ремонтираме. Хората тук с години не могат да отидат на черква. До Светият Синод сме писали още при предишния патриарх, но досега няма никакви действия”, каза бившият кмет на Драговищица Драголюб Стоянов.

черква
netinfo

черква
netinfo

Черквата „Св. Успение Богородично” е паметник на културата от местно значение.

„Голяма е мъката на хората, заради разрушаването на тази светиня. За мен в тази ситуация институциите дебаркират. Митрополията, която трябва да поддържа черквата, вместо да се грижи, упражнява само функция на контрол от това дали да има ремонт или не.

Представихме им проект за аварийно укрепване, те постоянно ни бавеха с исканията за нови и нови документи. Всяко едно бавене във времето застрашава този обект. Този проект бе за около 28 000 лв. От Митрополията ни отговориха, че е по-добре да си направим цялостен проект за възстановяване, а не само за аварийно укрепване. Това обаче е свързано с разходи, които ние не можем да си позволим”, каза членът на църковното настоятелство Георги Петров.

На снимката по- долу, може да видите дарителската сметка за възстановяване на храм „Св. Успение Богородично” в село Драговищица.

черква
netinfo

Дарик- Кюстендил