Кюстендил
Кюстендил / netinfo
43 паралелки за държавен план-прием за новата учебна година 2018-2019 г. утвърди Областна комисия по заетост. Те са за прием след основно образование. 

Община Кюстендил готви нови училища и реформа в образованието

От тях 25 са за професионално образование, от които 18 паралелки в дневна форма на обучение и 7 в дуална форма. 8 са новите специалности предложени в план- приема. От тях една е в Дупница- „Машини и съоръжения за химическата и хранително- вкусовата промишленост”, в Сапарева баня също е една - „Екскурзоводско обслужване”.

Кюстендил
netinfo

Останалите нови специалности са от Техническа гимназия „Джон Атанасов”- Кюстендил: ”Машини и системи с ЦПУ”, „Електрообзавеждане на производство”, „Газова техника”, „Промишлена електроника”, „Изолация в строителството”.

Вижте паралелките, на които ще заложат училищата в Кюстендил с прием след 7 клас

Защитените паралелки са 1,5. Това са: 1 паралелка- „Извършване на термални процедури в балнеологични центрове” в ПГ по туризъм в Кюстендил и ½ - паралелка „Трайни насаждения”в ПГ по селско стопанство. 9 са паралелките, по 10 специалности с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда.

„При подготовката за предложението на Държавния план- прием положителна роля изиграха конструктивните работни срещи провеждани с директорите на училища, с представители на национално представените работодателски организации, с общинските администрации.

Взели сме предвид и желанията на родителите и учениците за разнообразие на професии и профили за обучение”, заяви инж. Силвия Тонева ст. експерт в РУО- Кюстендил. Завършващите ученици след 7 клас през тази година са 1011, което е с 5 деца повече от миналата година.

Кюстендил
netinfo