Обсъждат държавния план-прием за придобиване на професионална квалификация
Обсъждат държавния план-прием за придобиване на професионална квалификация / sxc.hu.
Всички професионални гимназии в община Кюстендил, с изключение на ПГ по икономика и мениджмънт залагат на защитени паралелки, с минимум 9 ученика и паралелки с недостиг, с минимум 12 ученика, в план- приема за Новата 2019/ 2020 учебна година.

Като защитена е заложена паралелката- Изпълнител на термални процедури в ПГ по туризъм, която през последните години не реализира успешен прием. Гимназията ще опита прием в общо 3 паралелки. Другите две са за професиите- Кетърънг и Организатор на туризма в свободното време, като при последната може да има промяна до окончателното приемане на план- приема.

Нови 2 професии- Машини и системи с цифрово- програмно управление и Изолация в строителството ще предложи Професионалната техническа гимназия “Джон Атанасов”. Там са предвидени 3 паралелки, но с 5 професии в тях и всичките с недостиг, т. е. с шанс да съществуват при минимум 12 ученика. Останалите професии са: Електрообзавеждане на производството, Газова техника и Промишлена електроника.

ПГ по лека промишленост ще предложи 2 паралелки, една защитена и една с недостиг.  Те са за професиите: Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил и Производство на облекло от текстил.

ПГ по селско стопанство залага само на 1 защитена паралелка за техник растениевъд- трайни насаждения.

Броят на паралелките в ПМГ- 4, ПГИМ- 4 и Езикова гимназия- 3. За ПМГ специалностите са: Математика и информатика; Софтуерни и хардуерни науки- 2 и Природни науки. ПГИМ връща паралелката Електронна търговия и още- Оперативно счетоводство, Бизнес администрация и Икономическа информатика. Езикова гимназия ще предложи 2 паралелки Английски с Немски език и една Английски с Испански език.

Спортното училище ще има най- вероятно 1 паралелка за помощник- треньор по вид спорт.
 
Дарик- Кюстендил