/ БТА
В близките дни започва геофизичното проучване на могилата край хасковското село Текето, под която бе открита тракийска гробница, за която се смята, че е със стенописи като тези в Казанлък и Александрово.


Това съобщи на място директорът на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев. Работници извършваха последните работи по почистването на терена, който предстои да бъде проучен.

Възстановяват средновековната ямболска крепост (СНИМКИ)

Изследването трябва да даде отговор на въпроса къде е входът на некропола, от който археолозите ще проникнат в обекта. За дейността са необходими 25 000 лева, а Министерството на културата е одобрило 18 832 лева за геофизичния анализ, ако бъдат осигурени допълнителни средства по програмата за тази година, според публикувания на сайта на министерството списък на обектите за финансиране.

БТА

"В момента завършваме с почистването на могилата", каза Добрев. Той поясни, че бъдещата геофизика ще покаже къде се намира самата гробница и ще улесни да се направата евентуално последващите разкопки от мястото, където са проникнали иманяри.

"Това със сигурност е станало, защото бяха извадени камъни и следи от мазилка, която ни говори, че тук има тракийска гробница със стенописи", посочи Добрев. 

БТА

Откриването на гробницата от края на 4-и и началото на 3-и век пр. Хр. бе оповестено от екипа археолози на доц. Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките на 25 април тази година.

Продължава събирането на дарения, с които да бъде подпомогнато разкриването, проучването и бъдещото експониране на гробницата, като до момента събраната сума е близо 26 000 лева.
Николай Грудев, БТА