Кандидатурата на съдия Миглена Тянкова от Хасково за изборен член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите бе внесена в органа на съдебната власт.

Това съобщиха на пресконференция инициаторите на предложението, което е подкрепено от 32-ма магистрати от Окръжния съд в Хасково и районните съдилища в съдебния район.

Парламентът закри окончателно специализираното правосъдие

Вторият, последен по закон мандат на Тянкова като административен ръководител на Хасковския окръжен съд, изтича през май. Професионалната квота от състава на съдиите във ВСС е за шест съдии, чийто избор ще се състои на 18 юни, припомниха от съда.

Кандидатурата ми е голямо предизвикателство. Има много натрупани в системата проблеми, които чакат своето разрешаване, каза номинираната. Тя се обяви за децентрализация на конкурсите в съдебната власт и прогнозира бъдещо натоварване на съда в Хасково след закриването на специализираните съдилища.

В повече от 17-те години, през които е работила като административен ръководител, съдия Тянкова е доказала своите отлични организационни и ръководни качества. Това, към което винаги се е стремяла и е постигала в работата си, е поддържането на високи професионални стандарти, се посочва в разпространеното писмено предложение до ВСС.
БТА