С Град на мечти отчитат свършеното по АТРИУМ
С Град на мечти отчитат свършеното по АТРИУМ / netinfo

Проектът АТРИУМ- „Архитектура на тоталитарните режими” и обектите, с които България участва в разработката бяха представени на форум-медия в Димитровград днес. Пилотният проект включва 18 партньори от 11 страни в Югоизточна Европа. Целта е да се изготвят научни изследвания, документация, икономически проучвания и инструменти, които да съставят специализирано досие на тематичен европейски културен маршрут. Това досие ще кандидатства за статут „Маршрут на Съвета на Европа”.

От българска страна партньори са министерството на културата, националният институт за недвижимо културно наследство и община Димитровград. Бузлуджа, резиденция Бояна, монументът „Знаме на мира”, НДК, Ларгото (комплексът сгради на бившия Партиен дом в София),  паметникът на съветската армия, централната градска част на Димитровград, ансамбълът на бул. „3 март” в града и паркът „Пеньо Пенев” са българските обекти в АТРИУМ, които днес бяха представени от архитектите Емилия Кълева, Десислава Ненчева и Ленко Григоров. Уредникът на дома-музей „Пеньо Пенев” Живка Шишкова, старши-експертът „Култура” в общинската администрация Женя Александрова и счетоводителят там Златка Хубенова е съставът на димитровградския екип по проекта.

Изработен е сайт по проекта, готов е и транснационалният доклад за идентифицирането на емблематичните за всяка от страните-партньори архитектурни образци. Той включва 71 обекта от 10 страни, стана ясно днес.

АТРИУМ стартира през месец януари 2011 г. и трябва да приключи през юни 2013 г.

В програмата на форум-медия днес бе включена и прожекция на филма „Град на мечти” с участието на режисьора Светослав Драганов.