/ Дарик радио, Хасково
Родителски кооператив заработи в Димитровград
98748
Родителски кооператив заработи в Димитровград
  • Родителски кооператив заработи в Димитровград
Родителски кооператив учредиха в Димитровград. Предстои той да заработи официално от 15 септември, като първоначално са записани 8 деца, които ще посещават занималнята само до обяд. Приемът на деца в кооператива ще продължи и след първия учебен ден, съобщи председателят на гражданското сдружение Гергана Минчева, чиято бе идеята за учредяването му.

Гергана Минчева, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Инициативата за създаване на Родителски кооператив в Димитровград стартира през септември миналата година, когато бяха първите срещи на семейства, които заявиха желание да се включат. Дълго време обаче, те не успяваха да намерят подходящо за целта помещение. Със съдействието на общината в Димитровград, след като сдружението се яви на търг, вече има сключен договор за наем на част от бившата Детска ясла № 5, където се помещава и Детската кухня.

Димитровград, Родителски кооператив
Дарик радио, Хасково

В момента участниците в кооператива подготвят помещенията за посрещане на децата и стартиране на занятията. Предстои да наемат педагог и да изготвят график, по който всяка от майките ще е в алтернативната детска градина. Предвижда се първите две седмици да участват всички семейства.

Димитровград, Родителски кооператив
Дарик радио, Хасково

По предварителни изчисления месечната такса ще е в ценовия диапазон от 60 до 80 лв., но предстои да се уточни и въпросът с отоплението, като има климатик, както и възможност за отопление на газ, разказа Гергана Минчева. Семействата, които проявяват интерес, могат да се свържат с нас чрез страницата ни в социалната мрежа. Там могат да поставят всички въпроси, които ги вълнуват, както и да дадат свои предложения за работата ни, коментира още Гергана Минчева.

Димитровград, Родителски кооператив
Дарик радио, Хасково

Идеята е да наблегнем на индивидуални занимания с всяко дете в близка до семейната среда. Такива кооперативи съществуват успешно в по-големите градове и чужбина, като сме проучили опита им и считаме, че тази форма за отглеждане на децата е изключително ефективна най-вече заради активното участие на родителите, коментира още Гергана Минчева.

Чуйте я в приложения файл: