/ iStock/Getty Images
Изложбата съдържа 37 произведения, които не са показвани досега в България
Последните рисунки, спомени и монотипи на Пол Гоген ще бъдат показани в Димитровград.

Те са част от изложбата с оригинални рисунки на седем големи имена в изобразителното изкуство, която гостува за първи път в България. Експозицията ще бъде представена до 13 януари 2024 г. в димитровградската галерия „Петко Чурчулиев“, съобщават от галерията.

Пиано бар на открито със Стефан Илчев и три спортни турнира за празника на Димитровград

Изложбата съдържа 37 произведения, които не са показвани досега в България. Те са част от частна френска колекция на семейство Кесаури. В нея са включени произведения на Пол Гоген, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Пиер Огюст Реноар, Едуар Мане, Алфред Сисле, Арман Гийомен и Пол Сезан.

„Представяме около 28 от нещата на Пол Гоген от неговия дневник - мемори. Писал ги е около 3 месеца преди да умре на Полинезийските острови, където е живял в последните десет години от живота си. Това е един дневник със спомени, рисунки, монотипи“, казват от екипа на галерията. 

Този дневник дълго време е бил изчезнал за публиката - от 1918 чак до 2020 г. и сега може да бъдат разгледани от българската публика. В експозицията са и по няколко работи на Анри дьо Тулуз-Лотрек, Пиер Огюст Реноар, Едуар Мане, Алфред Сисле, Арман Гийомен и Пол Сезан.

„Арман Гийомен пък е много малко известен експресионист пред широката публика и с много интересно творчество“, разказват от галерия „Петко Чурчулиев“. 
Валя Сухарова, БТА