/ Дарик радио, Хасково
Отново погром в Туристическия дом на Димитровград
100312
Отново погром в Туристическия дом на Димитровград
  • Отново погром в Туристическия дом на Димитровград
За кражба на медни проводници, хидрофор, микровълнова печка, 6 ел.табла, 3 бойлера, телевизор и абсорбер от туристическата спалня на БТС в града, съобщават от димитровградското управление на полицията.

Това е втори подобен случай за период от около половин година, след като в началото на юни 2018 г. известния някога туристически дом „Панорама“ в местността Габера на Димитровград стана обект на вандализъм.

В сградата със застроена площ от около 3000 кв.м и тогава бе проникнато с взлом, като бяха изпотрошени фасадни прозорци, стъклата на врати, лампите и фризер, изкъртени бяха десетки врати, а мебели бяха хвърлени на стълбищната площадка, припомнят от димитровградското туристическо дружество.

Сега те констатирали в понеделник, когато имали насрочена сбирка, че в сградата е било проникнато чрез разбираве патрона на врата в източната й част, като не знаят кога точно се е случило това.

Туристически дом, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Сградата е построена през 60-те години на миналия век, като от тогава е собственост на Българския туристически съюз. Стопанисва се от дружеството „Хеброс“ в Димитровград. До 2015 г. била отдадена под наем, като тогава договорът с арендатора е прекратен, а в дружеството мненията за бъдещето й са две: да се отдаде отново или сами да я стопанисват.
 

Злосторници потрошили туристическия дом в Димитровград (СНИМКИ)


Днес секретарят на дружеството Милка Андонова разказа, че извършителите на погрома през юни 2018 г. са били 9 непълнолетни, с чиито родители неотдавна са се договорили да изплатят в 3-месечен срок щетите. След новите набези обаче, по думите на Милка Андонова, сградата за дълго ще остане неизползваема, тъй като е унищожена цялата й електрическа система.

За да бъде туристическата спалня отново функционална ще са необходими хиляди, с които дружеството не разполага, коментира тя.

Чуйте я в приложения файл.