/ DarikNews.bg, Архив
Митническите служители от Главна дирекция “Митническо разузнаване и разследване“ откриха старинни монети при проверка на товарен автомобил, управляван от турски гражданин, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Иззеха над 11 600 текстилни изделия, спортни обувки и аксесоари на „Капитан Андреево” (СНИМКИ)

На 15 ноември, камионът влиза в България от Турция през МП "Капитан Андреево". Превозното средство е селектирано за щателна проверка, при която не са открити несъответствия между декларираното в документите и наличната стока в товарното помещение.

Агенция "Митници"

При последвалия личен преглед на шофьора, в двата външни джоба на якето му са открити две кутии цигари, облепени с прозрачно тиксо. В кутиите вместо цигари митническите служители откриват 220 старинни монети.

Иззеха контрабандни продукти за полова мощ, хранителни и спортни стоки на „Капитан Андреево” (СНИМКИ)

Според извършената експертна справка, 218 от монетите са редки електронови, златни, сребърни и бронзови от широк хронологичен обхват от 5-4 век преди Христа до 11-12 век от новата ера, а две от монетите представляват оловни византийски печати.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.