/ iStock/Getty Images
От следващия понеделник, 31 януари, община Хасково започва изпълнението на проект за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващо в три села и в квртал "Болярово" в града, това съобщи на пресконференция кметът Станислав Дечев. Със средствата - над 800 000 лева, по т. нар. Норвежка програма, ще бъдат сменени 1050 осветителни тела.

Очакваният ефект е потреблението на ток в селата Гарваново, Въгларово и Клокотница и в градския квартал да бъде намалено с над 80 процента, поясни Дечев. По неговите думи, в проекта е заложено, освен монтирането на нови светодиодни крушки, и изграждане на система за контрол и мониторинг и в последния етап - производство на еленергия от фотоволтаици.

Дечев припомни, че вече е подменено уличното осветление със собствен ресурс от 200 000 лева на четири възлови булеварда в областния център, като предстои на още един. Ако сметката за ток за улично осветление през декември 2020 г. е била 123 000 лева, за същия месец миналата година фактурата е за 322 000 лева, уточни кметът.

Той уточни, че засега не се предвижда да бъдат предприети мерки, както вече в много населени места в страната, като режим на уличното осветление.
БТА