Изложба 30 години по-късно откриват в галерията на Димитровград
Изложба 30 години по-късно откриват в галерията на Димитровград / netinfo

„30 години по-късно”- изложба под това мото на Дан Тенев, Георги Динев и Иван Стратиев открива от 17.30 ч. днес в Зала 1 градската художествена галерия на Димитровград „Петко Чурчулиев”.

Дан Тенев е роден в Меричлери. Определят го, като художник концептуалист. Проектите му са инсталации, видео, фотография, живопис, лендарт. Участвал е в международни биеналета на графиката в Полша, Испания, България, Канада (1986-1993). Над 15 са инсталациите му, първата от които „Дом за душата бежанец“ на фестивала за съвременно изкуство „Процес-Пространство“, Балчик  през 1994 г. Следващата 1995 г. в димитровградския планетариум представя „Питагорейците и Мария“, а в градската библиотека- „Другата пътека“. През 1996 г. в художествената галерия показва „Насищане на изложбена зала“, а през 1998 г.- „Битие”. С „Черна линия“ през 1996 г. участва в Салона на изкуствата в НДК. „Числови редици“ представя в VIII биенале за съвременно изкуство в Кайро през 2001 г. Още през 1995 г. в Димитровград той реализира и акцията „Задълбочаване на раздялата“ – разделяне на остров на р. Марица, а през следващата 1996 г. представи „Балканизация“- също акция на р. Марица край Димитровград. Неговият лендарт- земна инсталация „Числови редици“, руднични табани „Меричлери“ е с площ 24 600 кв. м край град Меричлери и работи по него в периода 2010-2013 г. Представен бе пред местната публика в началото на март тази година.

Иван Стратиев е роден през 1960 г. в град Трън. През 1979 г. завършва Художествената гимназия в град София, а през 1984 г. – Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“, специалност „Графика“. Участвал е в много групови изложби в страната и чужбина. Самостоятелните му изложби са над 40, пет от които във Виена (Австрия) и Прага (Чехия), Лондон (Великобритания), Цюрих (Швейцария). Удостоен е с годишните награди на няколко български галерии, както и с приза „Златен звънец“ – гр. Перник през 1998 г. Негови творби са притежание на български и чуждестранни галерии, както и на големи колекционери у нас и в чужбина. Изкуството му е фигуративно, от реализъм през хиперреализъм, и сюрреализъм до анахронизъм. Авторът определя стила си като „анахронизъм“, модерен стил от 80-те години на миналия век. Стратиев работи предимно маслена живопис, но обича акварела, рисунката, а също така и различните графични техники. Еротиката е специален дял в изкуството на Иван Стратиев. Признава, че обича голото тяло и еротичните произведения. Смята, че еротиката е една от най-важните движещи сили за човека. Занимава се също с фотография и колекциониране на стари битови предмети. Без да търси сензация и без да робува на модните увлечения да измисля „свръх нови“ стилове и концепции, той успява да поддържа интереса на зрители и колекционери към своите произведения, като стилът му е силно разпознаваем.

Георги Динев е роден през 1959 г. в Бургас. 1978 г. завършва художествената гимназия в Казанлък, а през 1984 г.- ВТУ- Велико Търново, специалност „Живопис”. Участва в множество национални и международни изложби в Бургас, София, Сливен, Варна, Канада, Турция и др. Групови изложби има в Русия, Холандия, Белгия, Франция, Етиопия, Италия. Автор е на олтарни и други икони за различни църкви и частни колекции в страната. В периода 1985 г. – 1994 г. е преподавател по живопис на специализирани паралелки по изобразително изкуство в училище „Св. Св. Кирил и Методий” - Бургас. От 2006 г. е председател на Дружеството на художниците в град Бургaс, където живее и работи.