В Хасково протестиращи срещу зелените сертификати зазидаха символично областната администрация. Недоволни пренесоха подготвените близо 80 тухли четворки и изградиха стена на входа на държавната управа.

На нея поставиха транспарант с надпис "Щом не сме важни за държавата, и държавата не е важна за нас". Това стана под звуците на хита "Стената" на Пинк Флойд. Зидът остана и след края на протеста.

Той бе организиран от местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Представителите на бранша бяха най-многобройни, но към недоволните се включиха и представители на Движение "Българско семейство" и на Съюза на организациите за любителско изкуство. Около 300 души изпълниха централния площад "Свобода".

Стотици протестират в Бургас срещу зелените сертификати

Не сме против мерките и режима на зеления сертификат, но те трябва да се обявяват и въвеждат в разумни срокове, каза председателят на браншовата структура Стойчо Ганашев. Той поясни, че при 20 на сто имунизирано население зеленият сертификат е абсолютно безполезен. По негови думи секторът на общественото хранене, в който в южния областен център са заети около 800 души, е най-засегнатият от въведените мерки, а отливът на клиенти дори надхвърля обявените 80 процента. Ганашев прогнозира, че след здравната се задава и социална криза.

Хотелиерът Бисер Господинов обясни, че неговият персонал от 25 души през ден прави за своя сметка антигенни тестове. Не искат и не мога да ги задължа да се ваксинират, добави той.

Митингът на площада премина в шествие до площад "Общински" и обратно до изходния пункт.
БТА