Димитровградските съветници решават за кредита на болницата
Димитровградските съветници решават за кредита на болницата / Darik News, архив

По 23 точки ще заседава днес общинският съвет на Димитровград. Очаква се разгорещени дебати в залата да предизвикат последните две в дневния ред- предложението общината да стане гарант на болницата за кредит в размер до 1 млн. лв. и да осигури от бюджета си 500 000 лв. за дълга й към НАП. Спорна е и докладната площадът пред бившето кино „Дружба” да получи името „Д-р Желю Желев”.

Днес димитровградските съветници ще приемат и няколко стратегически документа: годишен план за развитие на социалните услуги през 2016 г., програма за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи за 2015 г., план за действие за 2015 г. в изпълнение на Закона за младежта, Националната стратегия за младежта (2010-2020) и Общинска стратегия за развитие на младежта (2013-2017) и зони за въздействие по проекта за интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Димитровград.

 

В дневния ред фигурира и точка за участие в общото събрание на "Асоциация  по ВиК- Димитровград", предложение за допълнение към програмата за управление и разпореждане с общинска собственост за 2015 г. и за промени в наредбата за местните данъци и такси. Създаване на комисия за обследване на молбата на Българска православна църква да бъде дарена с имоти, частна общинска собственост за нуждите на църквата и предложение за учредяване на ученическа награда за поезия „Пеньо Пенев”, ще коментират още димитровградските съветници.

 

Еднократна финансова помощ да бъде отпусната на двама димитровградчани по местната наредба за подпомагане на хора в тежко социално положение предлага ПК „Здравеопазване и социални дейности”. Едната от докладните е за 25-годишната майка на 5 деца от Димитровград с онкологично заболяване в напреднал стадий, чиято тъжна история разказахме, след което бе сезирана и комисията.