/ Гергана Николова, DarikNews.bg
Честит тразник, Димитровград. На 2 септември града отбелязва своя празник и отбелязва 75 години от своето създаване. Гражданите и гостите на Димитровград ще видят уникален 3D мапинг спектакъл върху сградата на Общината.

Ефектното светлинно шоу, което проектира високотехнологичното изкуство е посветено на поколенията, част от историята на града. Спектакълът ще се допълва от впечатляващо пиротехническо шоу специално подготвено за годишнината, съобщиха от Общината.

Национален форум по архитектура предстои в Димитровград

Програмата започва от 20.30 часа на площад "България", когато за Празника на Димитровград ще пее големият победител на Годишните музикални награди на БГ Радио за 2022г. и един от най-впечатляващите гласове на музикалната сцена - Любо Киров.
 

По-рано, от 18.30 часа ще се проведе Тържественото заседание на Общинския съвет, на което ще бъде връчено отличието "Почетен гражданин". Тази година посмъртно то се връчва на художникът Петко Чурчулиев, чието име носи местната Художествена галерия.

На сесията ще бъдат отличени и пет от културните институти в града, които отбелязват свои годишнини - ЦПЛР-НАОП „Джордано Бруно”, ХГ "Петко Чурчулиев", Забавно-духов оркестър, Джаз трио и Исторически музей.
 
В лятната градина на Исторически музей ще бъде официалното представяне на календара на Община Димитровград 2022/2023. Уникалният календар, който Общината издава всяка година в навечерието на празника е от септември до септември, свързан знаково със създаването на града от 2 септември.

Темите са различни, но свързващата концепция представя винаги картини от фонда на Художествена галерия "П.Чурчулиев", която е с един от най-богатите и ценни фондове в страната.