/ netinfo
Дидо Гаргов
96145
Дидо Гаргов
  • Дидо Гаргов
„Със сигурност 625 000 лв. не могат да издънят бюджета на Хасково. Това е по-малко от 1% от заложената финансова рамка”. Това коментира в студиото на Дарик радио тази сутрин председателят на бюджетната комисия към ОбС-Хасково Дидо Гаргов.

Поводът бяха изказаните вчера опасения на шефа на общинската данъчна дирекция Румен Тинчев, че Бюджет 2018 на Хасково има опасност да се провали.

Крият бюджет 2018 г на Хасково, общината не била готова с него

„Принципно човек подхожда към една задача с определена нагласа. Ако е решил, че няма да я свърши, край тя няма да се получи. Но ако си кажеш трудно е, но ще намеря начин и ще я свършиш, това е правилното.

А ако прецениш, че не можеш ставаш, казваш и освобождаваш мястото за някой, който може да се справи или поне иска да се справи. Значи той може да саботира бюджета и може наистина да не се изпълни, но въпроса е в нагласата, не само на господин Тинчев, но и на цялата администрация”,коментира още Гаргов.

Със 7 млн. лева повече ще разполага Хасково през 2018 г.

По думите му, предложеният от Общински съвет бюджет е балансиран и ако се изпълни така както е заложен, ще се усети от всички граждани, но се иска се работа.

Румен Тинчев, също гостува в Драик радио – Хасково тази сутрин. Той отново заяви, че просто е изказал свои съображения, на база на задълбочени анализи. Не цели саботаж на бюджета, нито пък смята, че финансовата рамка, трябва да се вкарва в някакви политически войни.  Общинските данъчни ще направят всичко по силите си, за да изпълнят заложеното в Бюджет 2018.

В студиото на Дарик радио Дидо Гаргов коментира и предложената план сметка за приходите и разходите за битови отпадъци. „Заложени бяха 906 000 лв., забележете, друг собствен приходоизточник на финансиране , извън такса битови отпадъци. Това означава собствени приходи от други местни дейности да се похарчат за разходи по чистота.

Попитах дирекция „Финанси” какво имат предвид и те ми обясниха, че със заложените им разходи за чистота и събираемостта , която постигат, няма да им стигнат парите с 906 000 лв. Но това автоматично означава повишаване на такса битови отпадъци за всички граждани на общината.

Приеха бюджета на Хасково, намалиха таксата за детските градини

Това ни беше предложено да го приемем на сесия и съответно общинските съветници го променихме. За да не намалим заложените разходи увеличихме събираемостта на таксата битови отпадъци на 7 млн. 115 хил.лв. и смятам, че това е постижимо при положение, че последните две години се събират по 7 милиона.

Така и никой не го коментира това. Нито това, което се опитаха да направят , или допуснаха , или така и не разбраха какво са направили от администрацията, нито пък ние общинските съветници сме изтъквали, че сме предотвратили такава опасност”, заяви Гаргов.

Цялото изказване в приложения файл.