/ iStock
Състав на Окръжния съд в Хасково задържа за постоянно в ареста жител на свиленградското село Левка, издирван с Европейска заповед за арест за каналджийство в Унгария. Илиян Ангелов (26 г.) е бил задържан в дома си на шести февруари. Това съобщиха от обвинението.

Околийският съд в унгарския град Сегед иска Ангелов на подсъдимата скамейка заради трафик на 13 афганистански граждани през сръбско-унгарската граница през октомври 2021 година. Ако бъде признат за виновен, го грози наказание от една до пет години затвор. 

За решението съдът се мотивира, че има предпоставки лицето да се укрие, тъй като престъплението е било извършено на територията на Унгария. От извършената справка за съдимост е станало известно, че Ангелов е осъждан на територията на България за същото престъпление и въпреки настъпилата реабилитация, е налице завишена опасност на дееца.

Така постоянният арест е адекватната гаранция за явяването пред съда в основното производство по екстрадицията му. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.
Валентина Стоева, БТА