"Все още в лечебните заведения в област Хасково има свободни легла за болни с коронавирус, но броят на хоспитализациите се покачва". Това съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Соня Димитрова след заседание на Областния кризисен щаб.

136 новозараззени в Хасковско и три жертви

"Актуалната заболеваемост за региона от днес е 301 на 100 000 души за две седмици, уточни тя. "На ръба", обаче, е Харманли - с 493-ма на 100 000 души. Ако заболеваемостта се покачи над 500 души, ще бъдат предприети мерки в образованието", допълни Димитрова.

"Като цяло обстановката в сферата на образованието е сравнително добра", каза временният началник на Регионалното управление на образованието Веселина Павлитова. От 15 септември досега по нейни данни има 42 излезли под карантина паралелки.

65 нови случаи на COVID-19 в Хасковско и осем жертви

"Процентът на ваксиниран и преболедувал педагогически и непедагогически персонал е 40, като в училището в село Малко градище, община Любимец, 100 % са ваксинирани", посочи Павлитова.

"В най-голямата болница в областта - МБАЛ-Хасково, има 90 пациенти с Ковид-19, като шестима са в тежко състояние в интензивния сектор", информира директорът на здравното заведение д-р Георги Гелов. Той увери, че болницата е в състояние да разкрие колкото са необходими нови легла над сегашните 100, при нужда.
БТА