Волиера за адапрация на лешоядите се създаде в района на Централен балкан
Волиера за адапрация на лешоядите се създаде в района на Централен балкан / netinfo

Волиера за адапрация, реитродукция и освобождаване на лешоядите бе създадена край село Манолово, общ. Павел Баня, каза за Дарик Диана Терзиева от Дирекцията на Национален парк «Централен балкан». В нея вече са настанени двойка белоглави лешояди, идващи от Испания. Там те ще прекарат период на адаптация, като след това ще бъдат освободени. Този период може да продължи от няколко месеца до 4 години, в зависимост от възраста на получените птици. Волиерата е дълга 20 метра, широка 10 метра и висока 4 метра. Заградена е с ограда, целта на която е да спира достъпа на хищници. Средствата за изграждането на съоръжението са осигурени от «Енел Марица Изток 3» България и «Прайс Уотърхаус Купърс» България.

Очаква се до края на годината да пристигне нова група от още 5 птици, а в рамките на следващите 5 години, общият брой на този вид в Централен балкан да бъде около 30. Национален парк Централен балкан заради своите запазени хабитати, голяма площ и висока степен на защита, е една от най - подходящите територии за възстановяването на вида.

Белоглавият лешояд е една от най-едрите хищни птици в Европа. Размахът на крилете му достига до над 230 см, а теглото е около 8-9 кг. Видът е социален и обикновено гнезди в колонии, разположени по отвесни скали. За разлика от повечето хищни птици той не ловува плячката си, а се храни единствено с мърша, като така предодвратява разпространението на опасни зарази и изпълнява екологичната роля на природен санитар.

До средата на 20-ти век белоглавите лешояди са били широко разпространени в България, около 1950 година, обаче, повсеместно изчезват като гнездящ вид. В България Белоглавият лешояд е защитен от Законът за биологичното разнообразие и включен в Червената книга, а на международно ниво е защитен по Европейската директива за птиците и Бернската конвенция.

Дейностите по адаптация и реитродукция на лешоядите са по проект за възстановяване на белоглавия лешояд в Стара Планина. Българските организации които си сътрудничат в рамките на проекта са Дружеството за защита на хищните птици, Федерация Зелени Балкани, Фонд за дивата флора и фауна, фондация Екообщност. Международни партньори са Фондация за опазване на Черния Лешояд(Испания), Фондация за опазване на Брадатия лешояд(Австрия), LPO(Франция) и др. Основните спонсори на проекта са Франкфуртското зоологическо дружество и Немската фондация за околна среда.